Fysioterapeut Heidi Holm

Fysioterapeut
Heidi Holm

Hvad må jeg lige efter mit kejsersnit?

Det kan være ret overvældende at starte sit moderskab som operationspatient.
De fleste kejserinder har mange spørgsmål i forbindelse med den første tid efter fødslen.

Her kan du høre mine anbefalinger til, hvad du må og ikke må i den akutte helingsfase.

Det ville jeg gerne have vidst...

I efteråret 2021 lavede jeg en spørgeskemaundersøgelse blandt kejserinder om, hvilke informationer de manglede at få efter deres fødsel. 

410 kvinder svarede, og herunder kan du læse de mest hyppige svar på, hvad de ville ønske, de havde fået af vide efter deres kejsersnit. 

Maven gør ondt pga. operationen i sig selv, men også pga. ”efterveer”, som ofte melder sig når du ammer. Det er ”gode smerter” som tegn på, at din livmoder begynder at trække sig sammen igen.

Med andre ord – tag en ”morfar”. Søvn er med til at hjælpe din restitution. Særligt hvis du har været udmattet efter mange timer i fødsel.

Gå så snart du kan. Cirkulation er vigtig, men start indendørs, til du føler dig klar til at klare f.eks. trapper. Få frisk luft hurtigst muligt, men start med helt korte ture. Dette hjælper bl.a. dine tarme i gang og mindsker risikoen for blodpropper i benene.

Støt maven evt. med et par ”kejsersnittrusser”/shape-up, som giver et lille pres på maven. Dette hjælper med at komme af med den hævelse, der er i maven efter operationen.

Du kan også/må gerne ligge lidt på maven, så snart du føler dig mobil nok til det. Det virker på samme måde. Giv et lille pres på maven/såret ved nys/host/grin og toiletbesøg.

Tegn på infektion er lokal varme, rødme, hævelse og evt. feber. Er du utryg, så kontakt lægen.

Vær særligt opmærksom på ikke at lave for mange ”skæve” løft/træk, da det typisk kræver mere styrke/stabilitet, end de fleste har i den første tid.

Rolig og dyb vejrtrækning kan være med til at dæmpe smerte, skabe ro i nervesystemet og hjælpe din fordøjelse efter operationen. Brug 5-10 min. ad gangen liggende med hænderne på maven (f.eks. på arret).

Sørg for at få god og nærende mad og masser af vand i de første uger. Du har brug for at få fyldt depoterne op, særligt hvis du har været i aktiv fødsel i mange timer, før kejsersnittet blev lavet.

Du har arvæv i 7 lag, og derfor er det vigtigt, at du lærer at massere/behandle det stille og roligt, så snart såret er helt væk. Du må starte 5-8 uger efter kejsersnittet med blide strygninger og små rolige tryk hen ad arret. Senere med lidt cirkelmassage.

Søg endelig hjælp ved en fysioterapeut, hvis du er usikker, eller ikke kan lide at gøre det selv. Arret skal gerne blive så frit og smidigt som muligt, så der ikke opstår begrænsninger ift bevægelser fremadrettet.

Genoptræning (dvs. genskabelse af funktion) efter graviditet og operation er vigtig. Musklerne skal lære at samarbejde godt igen.

Genoptræning må startes ca. 5 uger efter fødslen/operation (forudsat et ukompliceret
helingsforløb). Ved komplicerede helingsforløb er det godt at vente yderligere 4 uger efter endt sårheling.

Søg hjælp hos en fysioterapeut, som kan hjælpe med at sammensætte et trinvist opbygget program, så du ikke starter for hårdt ud. Efter endt genoptræning kan ”almindelig” træning genoptages, selvfølgelig tilpasset dit udgangspunkt.

Du er ikke forkert, hvis du føler dig chokeret, overvældet eller på anden måde følelsesmæssigt påvirket.

Et kejsersnit er en stor operation og faktisk en stor ting for nervesystemet. Særligt ved de akutte kejsersnit ender mange med en følelsesmæssig ambivalens, med en kombination af taknemmelighed/glæde/lettelse over, at baby kom sikkert til verden, og samtidig en følelse af at være ”blevet snydt” for den vaginale fødsel.

Snak med din partner og dine omgivelser, og tillad at disse følelser er der.

Et ”sceneskifte” fra vaginal fødsel til kejsersnit er en stor omvæltning for vores psyke (også hos din partner). Det samme kan også være tilfældet ved det planlagte kejsersnit.

Når du er klar til at starte din genoptræning,
er jeg klar til at hjælpe dig!

Hold øje med fanen "hold & events"

Her finder du bl.a. barselscafé, holdtræning og andre ting, jeg laver i efteråret 2024.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Her fortæller jeg bl.a. om, hvorfor du måske har ondt i ryggen, og hvordan du kan behandle dit ar.